ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020

επικαιρότητα
Βιοποικιλότητα

Δάση, Σέϊχ-Σου, περιαστικό πράσινο

2020-06-22

Ιστορικά στοιχεία για το Σέιχ Σου (3/3)

Νίκος Γκέκας*

Print

Η πρώτη αναδάσωση με τραχεία πεύκη) υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 98/Β/1921) σε 190 εκτάρια στην περιοχή Χίλια Δένδρα από το 1929, έως το 1934. Τα τελικά του όρια ορίστηκαν με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 366/Δ/1979), ενώ με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ 549/Β/1984) έλαβε το μοναδικό του χαρακτηρισμό προστασίας, δηλαδή ανακηρύχτηκε Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, χαρακτηρισμό που διαθέτουν ελάχιστα περιαστικά δάση της χώρας. Οι αναδασώσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με πιο χαλαρούς ρυθμούς.


Εντός του Σέιχ Σου, απαγορεύεται η θήρα, η βόσκηση, οποιοδήποτε άναμμα φωτιάς, οποιαδήποτε εκχέρσωση, λειτουργία λατομείων, εξόρυξη λίθων, απόρριψη απορριμμάτων, ρύπανση με οποιαδήποτε μορφή, τροχοφόρα εκτός δρόμων, καθώς και άλλη δράση που θα μπορούσε να επιφέρει αλλοίωση του δάσους.


Όμως αυτές οι απαγορεύσεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το 1997 μια μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τη μισή έκταση του δάσους σεμόλις 40 ώρες! Η καταστροφή αυτή οδήγησε στην επανάληψη της ανακήρυξης του ως αναδασωτέας έκτασης με 2 Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρώτη απόφαση κήρυττε αναδασωτέο την πλειονότητα του Σέιχ Σου αλλά όχι το σύνολο του, ενώ η δεύτερη απόφαση όριζε επακριβώς ποιες εκτάσεις (μέγεθος 111,80 εκτάρια) εξαιρούνται της αναδάσωσης. Και οι δυο αποφάσεις όμως ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή της Οικολογικής κίνησης Θεσσαλονίκης και της Αστικής Εταιρείας Νομικοί Περιβάλλοντος. Έτσι, η τελική αναδασωτέα έκταση (άρα και η έκταση του Σέιχ Σου που προστατεύεται εν τέλει) παρέμενε αυτή που ορίστηκε το 1979. Η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ και σήμερα.


Τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα και η ίδρυση χώρων δασικής αναψυχής έγιναν το 1980, στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης πολλαπλών σκοπών του δάσους. Μετά το 1997, τα έργα εντάθηκαν και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το δάσος είναι από τα πιο καλά θωρακισμένα δάση της χώρας έναντι της διάβρωσης και των πλημμυρών με 207 τσιμεντένια και ξύλινα φράγματα!


Όμως είναι εξίσου καλά διαμορφωμένο ώστε να υποδέχεται επισκέπτες με 8 μεγάλους χώρους Δασικής Αναψυχής, ένα δαιδαλώδες και κατά θέσεις ίσως πολύ πυκνό, δίκτυο δασικών δρόμων και σχεδόν 7 χλμ μονοπατιών! Σήμερα αρκετοί Θεσσαλονικείς το επισκέπτονται για περίπατο, τρέξιμο, εξάσκηση σκύλων και άλλες μορφής αναψυχής. Στην περίοδο του covid19 το ανακάλυψαν και οι υπόλοιποι Θεσσαλονικείς, ειδικά οικογένειες και νεαρότερες ηλικίες. Υπάρχουν όμως και επισκέπτες που το πληγώνουν με παράνομες ενέργειες αναψυχής, όπως οι λάτρεις των moto cross και των ποδηλάτων βουνού ή οι ψήστες που θεωρούν ότι τα διάκενα του δάσους υπάρχουν για να φεύγει γρήγορα η τσίκνα.

*Ειδικός Συνεργάτης για τη Φύση και τα Δάσηfadndba

Σέιχ Σου: Αρχές της δεκαετίας του ’90.Το Σέιχ Σου είναι δάσος που προήλθε από αναδασώσεις σε μια έκταση 3.025,25 εκταρίων και εκτείνεται από τη Νεάπολη μέχρι το Πανόραμα, από το Ασβεστοχώρι μέχρι και την Άνω Τούμπα. Είναι δημόσιο δάσος με μόλις 114 εκτάρια να ανήκουν σε ιδιώτες μετά τη διανομή σε ακτήμονες το 1931. Ο κύριος σκοπός τη ίδρυσης του ήταν η προστασία της πόλης της Θεσσαλονίκης από πλημμύρες και χειμαρικά φαινόμενα από τον παρακείμενο ορεινό όγκο. Φωτό: Π. Κακούροςsgnsnsns
Το Σέιχ Σου μετά την πυρκαγιά του 1997. Φωτό: Π. ΚακούροςCl

L
R
Cl
L
R
Cl
L
R
Cl
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020 ΑρχικήεπικαιρότηταΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020θεωρία | απόψειςσημειώματακριτική | σκέψειςEnglish
Ιστορικά στοιχεία για το Σέιχ Σου (3/3)
επικαιρότητα, Βιοποικιλότητα, , Δάση, Σέϊχ-Σου, περιαστικό πράσινο
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Θεσσαλονίκη
width ... geodi engine
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Κατάλαβα


Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή
gallery ❰   ❱