ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020

επικαιρότητα
Ενέργεια

Ορυκτά καύσιμα, Εξορύξεις, Ήπειρος

2020-06-19

Πανδημία, παγκόσμια κρίση και η αρχή του τέλους της πετρελαϊκής κυριαρχίας

Ρήγας Τσιακίρης, Δίκτυο SOS EPIRUS

Print
Ιωάννινα 11-4-2020 SOS EPIRUS - Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Φωτογραφία: Edward Burtynsky, the Anthropocene Project
Η πανδημία αποτελεί μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης της βιοποικιλότητας, όπως ακριβώς ανάλογα αναμένουμε να να επιφέρει και η κλιματική κρίση. Δεκαετίες τώρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι αυτή η πανδημία είναι μία μόνο από αυτές που ακολουθούν, ως μια από τις παράπλευρες επιπτώσεις της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης των οικοσυστημάτων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με κλιματική κρίση, όπου οι πετρελαϊκοί κολοσσοί μαζί με ελεγχόμενους πολιτικούς και ΜΜΕ, θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους την παγκόσμια βιο-ασφάλεια. Ο κλιματικός αρμαγεδώνας δεν θα μπορέσει όμως να αντιμετωπιστεί με κοινωνική αποστασιοποίηση…

Τι μας διδάσκει λοιπόν αυτή η πανδημία;


Ότι, παρά τις εξαγγελίες των λαϊκιστών που αμφισβητούν την επιστήμη ακόμη και όταν οι θάνατοι των συμπολιτών τους είναι μπροστά στα μάτια τους, ο πολιτισμός μας είναι εξαιρετικά εύθραυστος και ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας κρίσεις. Η αλληλεγγύη των πολιτών και των λαών που βιώνουμε, δεν αντανακλάται και σε αντίστοιχη αλληλεγγύη μεταξύ των οικονομικά εύπορων χωρών. Οι οικονομικές ελίτ δεν διστάζουν, για την διαφύλαξη της κερδοσκοπίας τους να θυσιάζουν λαούς, ενώ ίσως χρησιμοποιήσουν την πανδημία για καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και οι εθνικιστές να μιλήσουν για την ανάγκη των συνόρων και των αποκλεισμών. Βεβαιότητες όπως το όνειρο αποδέσμευσης από την γη, η ροπή προς την πολυτέλεια, η αστικοποίηση στις νέες μεγα-πόλεις, η διατροφική αφθονία και η υπερεπάρκεια σε ορισμένες περιοχές της γης και η υπερκατανάλωση, τίθενται όλα σε αμφισβήτηση.

Όπως κάθε κρίση στο παρελθόν έτσι και αυτή θα φέρει την αυγή μίας νέας εποχής και την παγκόσμια αφύπνιση των λαών.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εξόδου από τις κοντόθωρες επιλογές του παρελθόντος σε μία παγκόσμια συνεργασία για την διασφάλιση της υγείας και βιο-ασφάλειας της ανθρωπότητας και του πλανήτη όπου ζούμε.

Καταλάβαμε μέσα σε λίγες βδομάδες πόσο συνεκτικός και αδιάρρηκτα συνδεδεμένος είναι ολόκληρος ο πλανήτης και ότι δραστηριότητες στην κάθε γωνία του επηρεάζουν όλους μας.

Καταλάβαμε ότι τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιες υπηρεσίες, που τόσο κατασυκοφαντήθηκαν από την παγκόσμια ελίτ, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Καταλάβαμε τώρα ότι μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε την διαδικτυακή επαφή στην καθημερινότητα για να μειώσουμε το χρόνο εργασίας και τις μετακινήσεις προς όφελος μας, με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, τις τηλεσυνδιασκέψεις, την ρομποτική κ.α. μειώνοντας έτσι δραστικά το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα, απελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο για την οικογένεια, την μαγειρική, την ψυχαγωγία, την καλλιέργεια και μας λείπει η φύση, το χωριό και τα απλά πράγματα που γίνανε τώρα πολύτιμα.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση χρειάζεται γιγάντιες δημόσιες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και ότι ο παγκόσμιος συσσωρευμένος πλούτος χρειάζεται να επενδυθεί για την αποδέσμευση από την εποχή των ορυκτών καυσίμων και την μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή των αποκεντρωμένων, και σε συνεταιριστική βάση και διαχείριση, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χρειάζεται τώρα να κάνουμε παγκόσμιες διαδικτυακές δράσεις και καμπάνιες για να μην χρησιμοποιηθεί η κρίση της πανδημίας για καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και νέους αποκλεισμούς. Ξέρουμε ότι το σπίτι μας καίγεται, ενώ η πανδημία μας έφερε περισσότερο κοντά στην ανάγκη για παγκόσμιο συντονισμό και δράση, για διεθνή αλληλεγγύη και για οικοδόμηση μιας νέας εποχής όπου η παγκόσμια βιοασφάλεια θα είναι αδιαπραγμάτευτη. Να προσθέσουμε επίσης και ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία σε τοπικό επίπεδο κύρια για τις περιοχές της χώρας μας που έχουν παραδοθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ότι πέρα από τις επιπτώσεις παγκόσμιας κλίμακας στο κλίμα και την βιοποικιλότητα, αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των περιοχών με τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας ανθρώπινης ζωής από τον ιό που δεν είναι άλλες από εκείνες με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την εξόρυξη ή την τεράστια σωρευμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Δεν διακινδυνεύουμε την οποιαδήποτε διακύβευση της παγκόσμιας υγείας και όπως ακριβώς επιθυμούμε να συμβεί με την πανδημία, θέλουμε εξίσου να σταματήσουν και οι εξορύξεις, που μας οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στο τέλος του βιώσιμου πλανήτη που ξέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020 ΑρχικήεπικαιρότηταΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020θεωρία | απόψειςσημειώματακριτική | σκέψειςEnglish
Πανδημία, παγκόσμια κρίση και η αρχή του τέλους της πετρελαϊκής κυριαρχίας
επικαιρότητα, Ενέργεια, , Ορυκτά καύσιμα, Εξορύξεις, Ήπειρος
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Θεσσαλονίκη
width ... geodi engine
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Κατάλαβα


Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή
gallery ❰   ❱