ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020
Της Σύνταξης

οδηγίες συγγραφής

2021-05-06

Οδηγίες συγγραφής και αποστολής άρθρων

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020

To περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ επιδιώκει να δημοσιεύει κείμενα που προάγουν τον ουσιαστικό και κατά το δυνατόν επιστημονικά θεμελιωμένο διάλογο, την εύφορη σκέψη και τον πολιτικό-φιλοσοφικό στοχασμό για το περιβάλλον αποσκοπώντας στην ενίσχυση και τη βελτίωση του κριτικού λόγου για την οικολογία.
Οδηγίες%20συγγραφής%20και%20αποστολής%20άρθρων
Print


Το ψηφιακό μέσο μας δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το έντυπο!


Έτσι δεν έχουμε περιορισμούς στον αριθμό εικόνων, ή στο χρώμα, μπορούμε να αναρτούμε videos και podcasts, ως μέρος ενός κειμένου ή και χωριστά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε όσα links θέλουμε για να έχει ο αναγνώστης τη δυνατότητα να ενημερωθεί ευρύτερα, και γενικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πάμπολλες δυνατότητες που μας δίνει το ψηφιακό μέσο.

Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να γράφουμε πολύ μεγάλα κείμενα μιας και κανείς πλέον δεν τα διαβάζει, ιδιαίτερα σε online μορφή. Για κείμενα με έκταση μεγαλύτερη από 5.000 λέξεις υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης του πλήρους κειμένου σελιδοποιημένου σε ανεξάρτητο pdf, με εκτενή περίληψη και link στην ιστοσελίδα μας.

Το περιοδικό εκδίδεται περίπου κάθε 3 μήνες. Σε αντίθεση με το έντυπο περιοδικό, στον ψηφιακό χώρο τα άρθρα μπορούν να δημοσιεύονται τμηματικά έως ότου ολοκληρωθεί η ύλη του κάθε τεύχους το οποίο "κλείνει" με τη σελιδοποίησή του και την κυκλοφορία του με newsletter. Σε κάθε "τεύχος" τείνουμε να έχουμε ένα αφιέρωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δημοσιεύουμε αποκλειστικά άρθρα που αφορούν το αφιέρωμα. Αν όμως ένα άρθρο εντάσσεται θεματικά σε επόμενο αφιέρωμα που έχουμε προγραμματίσει, τότε ειδοποιείται ο συγγραφέας και αν συμφωνεί αναβάλλουμε τη δημοσίευση προκειμένου να συμπεριληφθεί στο αφιέρωμα που ετοιμάζεται.

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συγγραφείς να μας στέλνουν πρωτότυπα κείμενα που δεν έχουν δημοσιευτεί σε άλλα μέσα εθνικής εμβέλειας, μπορούν όμως να έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο ή σε blogs.

Στοιχεία συγγραφέα και αποστολή κειμένου

Αποστολή άρθρων γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση arthra@oikotopia2020.gr είτε με εγγραφή στην ιστοσελίδα.
Οι συγγραφείς κατά την πρώτη αποστολή κειμένου στο περιοδικό καλούνται να κάνουν εγγραφή, πατώντας το σχετικό σύνδεσμο με κόκκινα γράμματα στο πάνω μέρος της σελίδας. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανίζεται το όνομα του συγγραφέα, μια φωτογραφία κι ένα σύντομο βιογραφικό στη σελίδα των συγγραφέων.

Μέσω αυτής της σύντομης διαδικασίας κάθε συγγραφέας:
 • δηλώνει το ονοματεπώνυμό του/της
 • προσθέτει ένα σύντομο βιογραφικό της/του
 • μία φωτογραφία ή εικόνα (αναλογίες 2:3 και το πρόσωπο (αν εμφανίζεται στη φωτογραφία) όσο το δυνατόν πιο κεντραρισμένο)
 • μια διεύθυνση email κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας

Χωρίς τα στοιχεία αυτά δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί ένα άρθρο. Τα στοιχεία επικοινωνίας δεν δημοσιεύονται και διατηρούνται αυστηρά για την επικοινωνία του περιοδικού. Αν ο/η συγγραφέας επιθυμούν να φαίνεται κάποιο στοιχείο επικοινωνίας μπορούν να το παραθέτουν μετά την υπογραφή τους σε παρένθεση.

Για τη διευκόλυνση των συγγραφέων και την ταχύτερη επεξεργασία των κειμένων από την Συντακτική Επιτροπή, η υποβολή τους μπορεί να γίνει και μέσω του δικτυακού τόπου του περιοδικού. Πιο συγκεκριμένα μετά την εγγραφή, με την επιλογή Νέο Άρθρο στην κορυφή της σελίδας, ο/η συγγραφέας μεταφέρεται σε περιβάλλον εισαγωγή κειμένου, όπου μπορεί να επιλέξει θεματική ενότητα, να εισάγει τίτλο, τη σύνοψη και το κείμενο. Εναλλακτικά, το κείμενο και οι φωτογραφίες στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση arthra@oikotopia2020.gr. Σημειώνουμε ότι η αποστολή του άρθρου μέσω της εγγραφής στην ιστοσελίδα μας, γίνεται για την ταχύτερη ενημέρωση της Συντακτικής Επιτροπής και δεν συνεπάγεται αυτομάτως τη δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα.

Δομή των κειμένων και εικόνες


Οι συγγραφείς εκτός από το κείμενο παρακαλούνται θερμά :
 • να το συνοδεύουν με μία σύντομη περίληψη (μέγιστο 100 - 120 λέξεις)
 • να έχουν διαμορφώσει παραγράφους (ιδανικά με έκταση 50–200 λέξεις)
 • να προτείνουν 3–8 λέξεις κλειδιά
 • να έχουν φροντίσει το άρθρο τους να είναι επιμελημένο γλωσσικά.

Για τους υπερσυνδέσμους (hyperlinks): Ενθαρρύνουμε ιδιαιτέρως την χρήση hyperlinks για τη σύνδεση συγκεκριμένων στοιχείων του κειμένου με εξωτερικά σάιτ που περιέχουν περαιτέρω σημαντικές πληροφορίες. Χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν το MS-Word, το OpenOffice και το LibreOffice για να προσθέτετε τους υπερσυνδέσμους στο κείμενό σας. Είναι όμως πολύ βοηθητικό και διευκολύνει στην γρήγορη ανάρτηση των κειμένων, όταν παρατίθεται για κάθε link η αντίστοιχη διεύθυνση δίπλα στο link (π.χ. Farm to Fork Strategy https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en) ή στο τέλος του κειμένου αν πρόκειται για πολύ μεγάλη διεύθυνση.

Οι εικόνες του άρθρου πρέπει οπωσδήποτε να είναι <1ΜΒ, για λόγους οικονομίας χώρου, αλλά κι εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμη οι συγγραφείς παρακαλούνται:
 • να μην στέλνουν άγνωστης προέλευσης και πνευματικών δικαιωμάτων εικόνες ή άλλο υλικό αλιευμένο από το διαδίκτυο. Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ή του ίδιου του συγγραφέα ή ελεύθερες για χρήση με βάση τις σχετικές άδειες creative commons.
 • να στέλνουν μία κεντρική εικόνα που θα συνοδεύει το άρθρο
 • να προτείνουν μια λεζάντα για την κεντρική εικόνα, όπου θα δηλώνεται απαραίτητα ο/η δημιουργός της εικόνας ή η προέλευσή της, μαζί με όποια άλλα στοιχεία είναι διαθέσιμα: τίτλος, χρονολογία, σειρά στην οποία ανήκει.
Προαιρετικά στοιχεία είναι:
 • μεσότιτλοι ή ενδείξεις αλλαγής ενότητας, ιδιαίτερα σε κείμενα με πάνω από 5 παραγράφους ή 1000 λέξεις.
 • παραθέματα μέσα στο κείμενο, σε ανεξάρτητη παράγραφο
 • λεζάντες για τις εικόνες
Ειδικά για τα κείμενα βιβλιοκριτικής ή κριτικής σε άλλα πολιτισμικά προϊόντα: ως τίτλο του άρθρου δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αυτούσιο και μόνο τον τίτλο του συζητούμενου πολιτισμικού προϊόντος, αλλά έναν τίτλο έμπνευσης του/της συγγραφέα της κριτικής. Τα βασικά στοιχεία του βιβλίου, της ταινίας, του θεατρικού έργου, της έκθεσης κ.λπ. που κρίνεται, εμφανίζονται ξεχωριστά, κάτω από τον τίτλο του άρθρου και την κεντρική εικόνα.

Για τις συνεντεύξεις: φροντίζουμε στον τίτλο, στον υπότιτλο ή την περίληψη να εμφανίζεται το όνομα του ανθρώπου που δίνει συνέντευξη.

Επιμέλεια κειμένου

Όλα τα κείμενα γίνονται αντικείμενο επιμέλειας από τη Συντακτική Επιτροπή της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ. Διορθώσεις που αφορούν συγκεκριμένες γραμματικές, ορθογραφικές και γραφικές συμβάσεις γίνονται σιωπηρά. Σιωπηρά διορθώνονται τυχόν προφανή γραμματικά, ορθογραφικά και συντακτικά σφάλματα. Για όλες τις άλλες διορθώσεις ενημερώνεται ο/η συγγραφέας. Η αποδοχή ή μη αυτών των τελευταίων διορθώσεων είναι στη διακριτική του/της ευχέρεια.

Μη δημοσιεύσιμα κείμενα


Δεν γίνονται δεκτά κείμενα:
 • που περιέχουν, κατά την κρίση της συντακτικής επιτροπής, σεξιστικό, φασιστικό και ρατσιστικό λόγο.
 • που κατά την κρίση της συντακτικής επιτροπής, είναι γραμμένα με τρόπο, ώστε να είναι κατανοητά μόνο από ένα εξειδικευμένο αναγνωστικό κοινό, αν μετά και την διαδικασία της επιμέλειας, η συντακτική επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί το αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό.Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020
ΑρχικήεπικαιρότηταΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020θεωρία | απόψειςσημειώματακριτική | σκέψειςEnglish
Οδηγίες συγγραφής και αποστολής άρθρων
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Της Σύνταξης, , οδηγίες συγγραφής
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Θεσσαλονίκη
width ... geodi engine
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Κατάλαβα


gallery ❰   ❱