ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020

θεωρία | απόψεις
Φιλοσοφικά σημειώματα

δημόσια υγεία, πανδημίες

2020-06-19

Σημειώσεις για την πανούκλα

Ιορδάνης Στυλίδης

Print

Ας γίνει αυτό το φυσικό γεγονός να εκκινήσει την αναγκαία απεριόριστη δημόσια συζήτηση, την ενδελεχή εξέταση, την τακτική επιστημονική κριτική, την διεκδίκηση νέου νοήματος στις σχέσεις μας με την υδρόγειο, τις σχέσεις μας με το πλέγμα των διοικητικών ελίτ που υποτάσσουν αδίστακτα τις ζωές μας, τις ηθικές και ανήθικες σχέσεις μας με τα συστήματα πληροφορίας, τις διαυγείς, απαιτητικές, ή περιορισμένες σχέσεις με την επιστήμη, με τον λόγο, τις υποχρεώσεις μας στο λόγο, τον ορθολογισμό, τον στοχαστικό, φιλοσοφικό, πολιτικό βηματισμό για την εύφορη, σωστή, αναδιάταξη της δομής των κοινωνιών μας.


Σε αυτήν την ‘’ενδιαφέρουσα εποχή’’ ας γίνει να ορίσουμε και να οριστούμε, να βρούμε την θέση μας, ας ‘’μπούμε στη θέση μας’’, μόνοι και μόνες, μοναχικοί και μοναχικές, συνήθως μαζί, σε εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές που θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε το πρώτο ρήγμα σημασίας εκθέτοντας στην ισχύ του ανεπανόρθωτα τους εαυτούς μας. Στο λόγο θα εμπιστευτούμε την κίνηση της διάθεσής μας, την κίνηση του σώματος, των δρώντων συλλογικά σωμάτων. Ο λόγος θα προκαλέσει το ύψωμα των χεριών, τον σταθερό βηματισμό, το γενναίο κοίταγμα, τη κατεύθυνση των φωνών, των ιαχών, των αιτήσεών μας για την κοινή, συλλογική υπόθεση, τις υποθέσεις, που πρόκειται να διαμορφώσουν σωστά το ολόκληρο των σκοπών μας.


Σε αυτήν την ‘’ενδιαφέρουσα εποχή’’ ας γίνει να ορίσουμε και να οριστούμε, να βρούμε την θέση μας, ας ‘’μπούμε στη θέση μας’’, μόνοι και μόνες, μοναχικοί και μοναχικές, συνήθως μαζί, σε εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές που θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε το πρώτο ρήγμα σημασίας εκθέτοντας στην ισχύ του ανεπανόρθωτα τους εαυτούς μας. Στο λόγο θα εμπιστευτούμε την κίνηση της διάθεσής μας, την κίνηση του σώματος, των δρώντων συλλογικά σωμάτων. Ο λόγος θα προκαλέσει το ύψωμα των χεριών, τον σταθερό βηματισμό, το γενναίο κοίταγμα, τη κατεύθυνση των φωνών, των ιαχών, των αιτήσεών μας για την κοινή, συλλογική υπόθεση, τις υποθέσεις, που πρόκειται να διαμορφώσουν σωστά το ολόκληρο των σκοπών μας.


Εξαιτίας αυτού του φυσικού γεγονότος, της ταχείας δριμείας, διασποράς ξένων τακτικών σωματιδίων στο άτακτο σύστημα σχέσεών μας, ξεκαθαρίστηκαν υποχρεωτικά οι εκκρεμείς σχέσεις μας με τις ιδέες του χρόνου και του χώρου ως των κυρίαρχων στοχαστικών υποβάθρων σημασίας και νοήματος. Ξεκαθαρίστηκε η εκκρεμής ιδέα για τη φύση της θέσης μας με το πρώτο και κάθε επόμενο ζήτημα αναγνώρισης χώρου και χρόνου. Τώρα γνωρίζουμε. Αυτή η καινοφανής στιγμή, η στιγμή κάθε έρμαιου όντος επί της υδρογείου που υποχρεώνεται να ρυθμίσει, να αποφασίσει, να εφαρμόσει, να υπακούσει, να υποχωρήσει, να υποταχτεί στην στιγμή του, παρέδωσε στη σκέψη μας την υποχρέωση να ανταπεξέλθουμε σκεπτόμενοι συλλογικά.


Μαζί.


εικονογράφηση: MOEBIUS


Ο ΧΡΟΝΟΣΟ χρόνος της υπόθεσης, ο χρόνος της γέννησης και της επέκτασης της πανδημίας COVID19, ρυθμίστηκε -μετρήθηκε, μετριέται ακόμη- από την παράδοξη, ανόητη, σχέση με τον χρόνο. Η έναρξη της μέτρησης του χρόνου δεν ξεκίνησε από την στιγμή της πρώτης ανακοίνωσης THW προσβολής-καταγραφής, ούτε την στιγμή της πρώτης διαπίστωσης, του πρώτου αναστεναγμού, του πρώτου τεχνικού διαλόγου με τις μηχανές και τους ανθρώπους (πυρετός, σύμπτωμα, σωματική έκφραση, συνδεσμολογίες σώματος-μηχανής) που ρυθμίζουν και ρυθμίζονται, συμπεριλαμβάνονται και υποφέρουν στο ειδικό συνεχές των σχέσεών τους.


Δεν μετρήθηκε, δεν μετριέται, ακόμη, από τον ακαριαίο χρόνο της μετάδωσης μιας πληροφορίας στην επιφάνεια της υδρογείου μας. Δεν μετρήθηκε ως καίριο και ουσιώδες σημείο-στιγμή, ως εκκίνηση της δοκιμασίας που κάποτε, εκεί, στο κάποιο εκεί, ξεκίνησε και επωάστηκε. Αόρατη, άγνωστη συνθήκη υγείας, εκκίνησε και ρύθμισε την κίνηση και τον ρυθμό εξάπλωσής της. Εξαπολύθηκε και ταξιδεύει ακόμη στον πλανήτη. Εκείνη η στιγμή, εκείνη η εκκίνηση, στιγμή και αιτία των μελλοντικών παθών μας ονομάστηκε, ερμηνεύτηκε, ορίστηκε ως κεφάλαιο και αφήγημα στον περιορισμένο χώρο (κάπου στην χώρα Κίνα) που, όμως, έπρεπε να είναι ο κοινός απεριόριστος χώρος της υδρογείου.


Εκείνο το πρώτο σήμα, έπρεπε, αμέσως, εκεί και τότε, να οριστεί ως λέξη, σχήμα, σήμα και τακτική επικοινωνίας. Να διαδοθεί ακαριαία όπως ακαριαία διαδίδονται οι ενδείξεις, τα σχόλια, τα ψέματα, η άστατη εφήμερη αλήθεια, οι ιδέες, οι ανακοινώσεις για την συμπεριφορά του καιρού, των καιρών, στην υδρόγειο. Οι ανακοινώσεις για την θέση και την στάση, το σκοπό ενός και πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που ετοιμάζουν μια γιορτή και ύστερα απορροφούνται στις άσκοπες υποθέσεις τους. Ο χρόνος, λοιπόν, της πανδημίας δεν μετρήθηκε εκεί στο γίγνεσθαί της ως ακαριαία επίγνωση της στιγμής. Ώστε εκεί, σε εκείνο το ειδικό και βέβαιο εκεί, να περικλειστεί στον απαραίτητο χώρο, να περιοριστεί, να εξουδετερωθεί.


Η σχέση με το χρόνο, η σχέση της σύγκλισης των ενδιαφερόντων μας, των σκοπών μας, των λογικών και διαισθητικών αντιδράσεων, των ποιοτήτων του πολιτισμού που υπηρετούμε, εκόντες/ούσες άκοντες/σες, με την ιστορία, το κορυφαίο αρχείο διαβεβαιώσεων, μετρήσεων, καταγεγραμμένων αναφορών και μαθημάτων για τα βάσανα και τις συμπεριφορές που παραχωρήσαμε και αρνηθήκαμε μεταξύ μας, δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά, εγκαταλείφθηκε και, έτσι, γιαυτό, εγκαταλειφθήκαμε στις χρονικές μοναξιές μας.

gnsnsn

Ο ΧΩΡΟΣ


Με τον ίδιο τρόπο ο χώρος δεν προσδιορίστηκε αλλιώς, Διαφορετικά. Εξαιτίας αυτής της έκτακτης έκφρασης της φύσης. Ο χώρος της υδρογείου, η επιφάνεια αλλά και οι αιθέρες ορίζονται, περιορίζονται, αποκλείονται και ελευθερώνονται εξαιτίας του κανόνα, του τυπικού της κυρίαρχης ιδεολογικής ρύθμισης της οικονομίας (σύνορα, κανονισμοί, απαγορεύσεις, έλεγχος). Ο χώρος των αστικών και περιαστικών, των περιορισμένων κοινοτικών και των διευρυμένων διοικητικών περιφερειών ορίζεται από τις ακριβείς στην ανοησία τους ταυτότητες των συνόρων τους, από τις ψηφιακές συντεταγμένες, που εξαιρούν και συμπεριλαμβάνουν άυλες και υλικές, επικίνδυνες και ειρηνικές, σχέσεις και στάσεις.


Ο χώρος των δικτύων των συγκοινωνιών, των μεταφορών και του εμπορίου, που, αίφνης, περιορίζονται, αποκόπτονται, φράζονται και ταξινομούνται ώστε οι υποταγμένοι/ες πιά άνθρωποι να πειθαρχήσουν τις συμπεριφορές τους είναι και δεν είναι διαθέσιμος σε μικρά, σημαντικά, ακριβή, τμήματα χώρου.


Ο χώρος, οι επικράτειες των φυσικών και στοχαστικών εκδηλώσεων του σώματος (περπατώ, υποτάσσομαι, υιοθετώ χωρικές απαγορεύσεις), της σκέψης-ομιλίας (ειμαι-δεν είμαι, Έλληνας, Σύριος, Ιταλός, Σέρβος), της συμπεριφοράς (μισώ, συμπαθώ, βοηθώ, υπονομεύω), των τελετών συλλογής, προστασίας και διαχείρισης της τροφής (καλλιέργειες, συγκομιδή, σπορά), των ανταποκρίσεων στον καιρό και τις εκδηλώσεις του, των ιδεολογιών που σταθεροποιούν και συνέχουν τους απεριόριστους αριθμούς ανθρώπων, ορίζεται, επίσης στις επιφάνειες των εδαφών, τους βυθούς, τα υπεδάφη και τα ρήγματα ποικιλίας όπου εκδηλώνονται οι προτάσεις για τον πολιτισμό, την διαχείριση και επέκταση της ζωής των κυρίαρχων προτευόντων στον πλανήτη, την δέσμευση και κατανάλωση ζωής ως τρόφιμου και αισθητικής σημασίας ταυτόχρονα.


Η εποπτεία αυτού του χώρου των εκδηλώσεων βίας επί του πλανητικού όλου (σύνορα, απαγορεύσεις) εκδηλώνεται και εκτείνεται είτε στα απαραίτητα και σαφή υψόμετρα της ατμόσφαιρας είτε στο κενό αερίων εγγύς και απώτερο διάστημα της ηλιακή γειτονιάς μας. Σε αυτό το σωτήριο συσχετισμένο κάλυμμα της υδρογείου ο χώρος ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται ή απαγορεύεται και αποκλείεται για τακτοποιημένα διαστήματα χρόνου πτήσεων και υπε-πτήσεων, εκπομπών βιομηχανικών βιολογικών αερίων, ροών συχνοτήτων.


Σε αυτό τον πλανητικό φλοιό χώρου χώρεσε και διακινήθηκε ταχύτατα η ένδειξη και η απόδειξη αυτης της φυσικής εκδήλωσης, στα ορισμένα, κανονισμένα, διαστήματα χρόνου και σχέσεων μετακίνησης. Προορισμών, διαμονών, εκτάκτων και διαρκεστέρων διαπεράσεων. Υποταχτήκαμε και υποφέραμε πολύ. Ήρθε η στιγμή να ‘’το σκεφτούμε καλύτερα’’.

srnsg
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020 ΑρχικήεπικαιρότηταΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020θεωρία | απόψειςσημειώματακριτική | σκέψειςEnglish
Σημειώσεις για την πανούκλα
θεωρία | απόψεις, Φιλοσοφικά σημειώματα, , δημόσια υγεία, πανδημίες
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Θεσσαλονίκη
width ... geodi engine
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Κατάλαβα


Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή
gallery ❰   ❱