Βιοποικιλότητα
επικαιρότητα
Βιοποικιλότητα
Τσαΐρια, μικροί υγρότοποι, Thess INTEC
Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020
Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για τον υγρότοπο «Παράκτιο Έλος Περαίας» στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στο Ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”
Βιοποικιλότητα
Τσαΐρια, μικροί υγρότοποι
Ο υπέροχος κόσμος των πουλιών στα Τσαΐρια Περαίας και στο Παράκτιο Έλος Μίκρας
Στρατής Μπουρδάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου
Περισσότερα από 190 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην υγροτοπική αυτή περιοχή, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. Ένα μικρό φωτογραφικό λεύκωμα και μάι εκτίμηση της ορνιθολογικής σημασίας της περιοχής, παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο.
Βιοποικιλότητα
Τσαΐρια, μικροί υγρότοποι
Τσαΐρια: ο βάλτος που θα ξελασπώσει την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη
Μαρία Παναγιωτοπούλου, Στρατής Μπουρδάκης
Σε μια πόλη όπου η καινοτομία λιμνάζει, απαιτείται η ίδρυση Τεχνολογικού Κέντρου Καινοτομίας, πού αλλού; σε μια υγροτοπική περιοχή! Αυτό κι αν είναι καινοτομία!
Βιοποικιλότητα
Καλλιτεχνικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια απορρίμματα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020
Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021 η «ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ» θα υλοποιήσει τη δράση «Καλλιτεχνικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια απορριμματα στην προστατευομενη περιοχη του Εθνικού Πάρκου Γαλλικού, Αξιού, Λουδια και Αλιάκμονα" στο πλαίσιο του προγράμματος: «Ημέρα Μεσογειακής Δράσης 2021: Αλφαβητισμός για τον Ωκεανό για όλους τους ανθρώπους στη Μεσόγειο. Ο ωκεανός που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε» που οργανώνει το Κέντρο ΜΙΟ_ECSDE (Mediterranean Education Initiative on Environment and Sustainability).
Βιοποικιλότητα
Κρήτη, οικοσυστημικές υπηρεσίες, IMPRECO
Προστατεύοντας τις οικοσυστημικές υπηρεσίες στην Κρήτη μέσω του έργου IMPRECO
Μιχάλης Προμπονάς
Συνέντευξη με τον Δρ. Μιχάλη Προμπονά, Επιστημονικό Υπεύθυνο Εργαστηρίου Οικολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος ΜΦΙΚ, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), για το ευρωπαϊκό έργο «IMPRECO»
Βιοποικιλότητα
Δρόμοι, Βουνά
2021: Προς μια νέα Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική μείωσης των δρόμων
Βασιλική Κατή
Η αλλαγή της χρήσης γης αποτελεί την κορυφαία απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας και η επέκταση των δρόμων βασικό γενεσιουργό αίτιο αυτής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη κατακερματισμού του τοπίου (LFI), η Ελλάδα είναι λιγότερο κατακερματισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατακερματισμού της.
Βιοποικιλότητα
γύπες, ιστορία, εξέλιξη
Τέλος εποχής για τους Γύπες; (Μέρος 1ο από 3)
Μαρία Παναγιωτοπούλου, Καλλιόπη Στάρα, Παναγιώτης Αζμάνης, Ρήγας Τσιακίρης
Οι σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να αναρωτηθούν αν θα επιτρέψουν στους γύπες να συνεχίσουν να προσφέρουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες τους στο μέλλον, ή αν θα τους αφήσουν να χαθούν.
Βιοποικιλότητα
Δάση, Σέϊχ-Σου, περιαστικό πράσινο
Σέιχ Σου, τελικά το δάσος όντως καταστρέφεται; (1/3)
Νίκος Γκέκας*
Βιοποικιλότητα
Δάση, Σέϊχ-Σου, περιαστικό πράσινο
Συζητώντας κάποια από τα μεγάλα προβλήματα του Σέιχ Σου (2/3)
Νίκος Γκέκας*
Βιοποικιλότητα
Δάση, Σέϊχ-Σου, περιαστικό πράσινο
Ιστορικά στοιχεία για το Σέιχ Σου (3/3)
Νίκος Γκέκας*
Βιοποικιλότητα
προστατευόμενες περιοχές,περιβαλλοντική νομοθεσία,φύση
Περιβαλλοντική νομοθεσία: Εκσυγχρονισμός ή διάλυση?
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ 2020, Συντακτική Επιτροπή
Στις αρχές Μαρτίου 2020 το ΥΠΕΝ έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”, ένα ν/σ με 66 άρθρα που επιχειρούν να τροποποιήσουν το σύνολο σχεδόν της μέχρι τώρα περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας. Οι προτεινόμενες αλλαγές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από πλειάδα φορέων, οργανώσεων και πολιτών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ως το κλείσιμο της διαβούλευσης είχαν κατατεθεί 1579 σχόλια!
Βιοποικιλότητα
Χατζηδάκης, Natura2000, προστασία φύσης
Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα: μια ακόμη εξαίρεση στην Ευρώπη
Συντακτική Ομάδα ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ
Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως τυπικό γραφειοκρατικό πρόβλημα και όχι ως σημαίνον επιστημονικό ζήτημα και ευκαιρία δημοκρατικής συλλογικής σύγκλισης θέσεων σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν πολλές γενιές ανθρώπων
Βιοποικιλότητα
Κορώνεια
ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Γιώργος Μπλιώνης
Η λίμνη Κορώνεια, που μαζί με τη λίμνη Βόλβη αποτελούν έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας της σύμβασης Ραμσάρ, έχει ήδη υποστεί από το 1995 οικολογική κατάρρευση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην επιβιώνουν είδη της ιχθυοπανίδας και να έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα είδη της ορνιθοπανίδας. Η λίμνη απειλείται σταθερά τα τελευταία χρόνια με εξαφάνιση και μόνο τα τελευταία υγρά σχετικά έτη της έχουν δώσει μια παράταση ζωής.

Βιοποικιλότητα
Θράκη, Βιστωνίδα
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Τόπος οικολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας (μέρος 1ο)
Μαρία Παναγιωτοπούλου
Αχνίζει η γη μέσα στην παγωνιά ενός πρωϊνού του Δεκέμβρη. Μέσα από την πάχνη υψώνεται ένας λεπτός αχνός, σημάδι ότι το παλιό βυζαντινό χαμάμ της Ποταμιάς είναι ακόμη ζωντανό. Όπως σηκώνεται ο ήλιος νομίζεις ότι φωτίζει ένα ένα τα καλάμια και τα βούρλα, τόσο επίπεδη είναι η περιοχή. Οι γλάροι ξεκινούν το πρωϊνό τους δρομολόγιο από την παραλία προς τα γυμνά χωράφια, οι ερωδιοί ένας ένας πετούν από το δασάκι του Πόρτο Λάγος όπου κοιμούνται όλοι μαζί και διασπείρονται προς κάθε κατεύθυνση. Οι αγριόπαπιες πάλι, οι κορμοράνοι και οι πελεκάνοι κάνουν τα δικά τους δρομολόγια με μεθοδικότητα, χωρίς βιασύνη. Πετούν κάθετα πάνω από την εθνική οδό με αφοπλιστική αδιαφορία για τις δεκάδες αυτοκινήτων και φορτηγών που τρέχουν δαιμονισμένα. Το Πόρτο Λάγος είναι σταυροδρόμι πουλιών και ανθρώπων. Στο διαρκές ταξίδι της ζωής τους οι δρόμοι τους συναντιούνται στιγμιαία στην γέφυρα της Βιστονίδας και στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.
Βιοποικιλότητα
Θράκη, Βιστωνίδα
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Τόπος οικολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας (μέρος 2ο)
Μαρία Παναγιωτοπούλου
Οικολογικές καταστροφές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση...
Βιοποικιλότητα
περιστική φύση, Αττική
Μερέντα
Γιάννης Σχίζας
«Θεωρητικά, η μπροστινή μας πόρτα θά ’πρεπε να βλέπει σε μια πολυσύχναστη πλατεία και η πίσω σ’ ένα απομονωμένο πάρκο... ...αυτό το ιδεώδες συνδέεται άμεσα με το ιδανικό της επιλογής». O πολεοδόμος K. Lynch, το 1961
Διαβάστε ακόμη
Πράσινες οάσεις στις πόλεις: η ελληνική πραγματικότητα