Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
επικαιρότητα
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
κλάδεμα δέντρων, άλση, πάρκα, δέντρα
Το δέντρο που σκοτώναμε....
Μαρία Παναγιωτοπούλου
Πώς φτάσαμε από το ατομικό μητρώο δέντρου στο πετσόκωμα? Ή πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατασπαταλά δικούς του (μας) πόρους με τον πιο αντιεπιστημονικό τρόπο υποβάλλοντας σε αργό θάνατο τα δέντρα κι εξαλείφοντας το λιγοστό πράσινο της πόλης.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Τσαΐρια, μικροί υγρότοποι
Ήταν κάποτε μια λιμνοθάλασσα, που δεν ήθελε ούτε θάλασσα να γίνει, ούτε και να χτιστεί
Στρατής Μπουρδάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου
1738 - 1984: Ιστορική αναδρομή για έναν υγρότοπο που σύντομα ίσως να μην υπάρχει πια. Έτσι για να θυμόμαστε τι βρίσκονταν εκεί παλιά και να οραματιζόμαστε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί προς όφελος του περιβάλλοντος και μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστικό πράσινο, στρατόπεδα
Αστικοί χώροι πρασίνου – η περίπτωση των πρώην στρατοπέδων
Πέτρος Κακούρος
Η έλευση του COVID19 ανέδειξε με σχεδόν δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις έλλειψης μεγάλων χώρων πρασίνου, ιδιαίτερα υψηλού στις μεγάλες πόλεις. Οι κάτοικοι των περιοχών χωρίς πράσινο, όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη είτε δεν έχουν καμία διέξοδο για επαφή με το φυσικό στοιχείο, με ό,τι επιβάρυνση προκαλεί αυτό στη σωματική και ψυχική υγεία, είτε μετακινούνται σε γειτονικές περιοχές, συχνά ήδη ελλειμματικές. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης του ιού, χωρίς καν να εξασφαλίζεται μια αξιοπρεπής επαφή με το φυσικό στοιχείο ή έστω ένας ανοικτός ορίζοντας, λόγω πολυκοσμίας. Οι περιορισμοί δε στη μετακίνηση, καθιστούν ορισμένες περιοχές ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους πρασίνου, κάτι που αγγίζει πλέον τη σφαίρα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξαν ακραία περιστατικά όπως τα γεγονότα αστυνομικής βίας στη Ν. Σμύρνη, ωστόσο αυτό είναι μάλλον θέμα τύχης.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστιικό πράσινο, Ιωάννινα
Προτάσεις δράσεων περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων
Ρήγας Τσιακίρης
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστικό πράσινο, πάρκα γειτονιάς
Πάρκα γειτονιάς σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης
Μπάμπης Παπαϊωάννου*
Δύο πάρκα γειτονιάς από τη Βιέννη και το Βερολίνο παρουσιάζονται στο κείμενο που ακολουθεί. Η ιδιαιτερότητά τους είναι η λειτουργία τους στο κέντρο των πόλεων, η ανάπτυξη σε περίκλειστα από κτίρια οικοδομικά τετράγωνα και το σύστημα αυτοδιαχείρισής τους από τους κατοίκους της περιοχής.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Θερμαϊκός, Παράκτιο μέτωπο, Θεσσαλονίκη
Ότι δεν λύνεται στο έδαφος διορθώνεται από τη θάλασσα
Ιορδάνης Στυλίδης
Μια συζήτηση για τις ακτές, τον Θερμαϊκό κόλπο κι ένα νέο ‘’Ελληνικό’’ στις ακτές του Θερμαϊκού...!!!
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
ΔΕΘ, αστικό πράσινο
Στο οικόπεδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα φυτεύσουμε το νέο δάσος μας!
Ιορδάνης Στυλίδης
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστικό πράσινο, Βρυξέλλες
Τα πάρκα των Βρυξελλών - Ένας τρόπος ζωής
Γιώργος Μάστορας
Τις Βρυξέλλες τις έχουμε όλοι ταυτίσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντε ο νους να πάει και στις συνήθεις εικόνες των καρτ-ποστάλ : τη Μεγάλη Πλατεία, το Μάνεκεν Πις, το Ατόμιουμ και τον…Τεν- Τεν. Ποιος όμως ξέρει ότι η μισή επιφάνεια της πόλης, καλύπτεται από πράσινο και οτι έχει πάνω από 100 πάρκα;
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστικό πράσινο, Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: το σχέδιο για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στην Αττική
Ελένη Πορτάλιου
Ο μεγάλος δημόσιος χώρος του Ελληνικού μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα σχεδιάστηκε ως Μητροπολιτικό Πάρκο, περιλαμβάνοντας μια ευρύτερη έκταση συνολικά 6.200στρ., με σκοπό να ανακουφιστεί η Αττική, ήδη σε περιβαλλοντική και κλιματική κρίση.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
αστικό πράσινο
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για το Αστικό Πράσινο
Γιώργος Καρέτσος
Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η έκταση των χώρων αστικού πρασίνου στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, βρίσκεται σε χαμηλή αναλογία ανά κάτοικο. Επιπλέον, και λόγω των κλιματικών μεταβολών, το αστικό πράσινο θα πρέπει να διαχειριστεί με ορθότερο τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται περισσότερο αποτελεσματικά και σταθερά στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων στον αστικό χώρο. (Φωτό: Το Πάρκο του Ηρακλείου (C) Θεοτοκοπούλου)
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
πόλη, περιήγηση
Η προσωπικότητα μιας πόλης: Είναι άραγε η πόλη μια σφίγγα; Ανέγγικτη σαν φαντασίωση;
Μαρία Ολυμπίου
“Γνωρίζεις καλύτερα μια πόλη αν χαθείς στο πλησιέστερό της δάσος”
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
δρόμοι, πόλεις, αυτοκίνητο
Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων
Ιορδάνης Στυλίδης
Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Κρήτη
Η αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, το παράδειγμα της Κρήτης
Βάννα Σφακιανάκη
Η αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας της κρίσης. Αν κανείς προσέξει, θα δει ότι οι βασικές προτεραιότητες της αναθεώρησης διαμορφώθηκαν πριν από τα χρόνια της κρίσης και πριν από τις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις μέσα από τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Είναι όμως οι ίδιες προτεραιότητες που καθόρισαν και τα αρχικά Χωροταξικά Πλαίσια εθνικού επιπέδου και αποτελούν προεκτάσεις της κυρίαρχης πολιτικής της «ανάπτυξης», με όρους μεγέθυνσης της οικονομίας σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Πόλη, Θεσσαλονίκη, Θερμαϊκός
Οι συστάσεις των Ονείρων μας
Ιορδάνης Στυλίδης, Μαρία Παναγιωτοπούλου
Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται συστηματικά στην μορφή και το περιεχόμενό της.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Αττική, αυθαίρετα, δόμηση
Tα εξοχικά της Aττικής
Γιάννης Σχίζας
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
περιστική φύση, Αττική, βιομηχανική κληρονομιά
Λαύριο:Όψεις στον χρόνο ενός μοναδικού βιομηχανικού τόπου
Ελένη Πορτάλιου
Tο ρολόι του κτιρίου διοίκησης της Γαλλικής Eταιρείας των Mεταλλείων Λαυρίου, αιχμαλωτισμένο από τον φωτογραφικό φακό συμπυκνώνει εμβληματικά την ανακωχή του χρόνου που, διανύοντας διαστήματα χιλιετηρίδων με εντάσεις, σιωπές και πάλι εντάσεις, φτάνει και ακινητοποιείται στα αδρανή βιομηχανικά μνημεία του λαυρεωτικού τοπίου.
Χωροταξία (πόλεις | ύπαιθρος)
Σέϊχ Σου, περιαστική φύση, δόμηση
Οι κίνδυνοι της κτηματογράφησης του Σέϊχ-Σου (Δάσους - Πάρκου Θεσσαλονίκης)
Γιάννης Παπαγιάννης †
Aπό συνεργεία της Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης της περιοχής του Δάσους-Πάρκου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να αποτυπωθούν σε κτηματικούς χάρτες και πίνακες και να διαχωριστούν οι ιδιόκτητες αγροτικές εκτάσεις από τις δημόσιες δασικές μέσα στο Δάσος. Ήδη στο Eιρηνοδικείο Θεσσαλονίκης άρχισε η εκδίκαση των αντιρρήσεων ιδιωτών, που αξιώνουν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Διαβάστε ακόμη
Πράσινες οάσεις στις πόλεις: η ελληνική πραγματικότητα